|
 Pedagogická fakulta Univerzity J. Selyeho vznikla súčasne s univerzitou v roku 2004. Cieľom fakulty je zlepšiť odbornú úroveň pedagogickej práce materských, základných a stredných škôl SR s vyučovacím jazykom maďarským. V súčasnosti na základe súhlasu Akreditačnej komisie SR a rozhodnutia Ministerstva školstva SR Pedagogická fakulta UJS získala právo udeľovať bakalársky (Bc.) a magisterský (Mgr.) titul v akreditovaných študijných programoch. Akreditované študijné odbory, resp. programy v dennej a externej forme štúdia sú:
- predškolská a elementárna pedagogika - učiteľstvo akademických predmetov (v dvojkombinácii): maďarský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a literatúra, anglický jazyk a literatúra, nemecký jazyk a literatúra, katechetika, informatika, matematika a dejepis
Pre väčšinu prijatých študentov je zabezpečené ubytovanie v študentských domovoch. K príprave na štúdium poslúžia odborné knihy (viac ako 100 000 publikácií) v Univerzitnej knižnici.
Pedagogický inštitút Comenius sa zaoberá s adaptáciou špeciálnych riešení vo vzdelávaní. Prvotným cieľom inštitútu je organizovanie a realizácia vzdelávacích kurzov, letných univerzitných a kvalifikačných skúšok. Vedeckú činnosť koordinuje výskumný ústav univerzity.
Pracovníci jednotlivých katedier sa pravidelne zapájajú do výskumnej činnosti v SR aj v zahraničí.
K vedeckej a odbornej činnosti napomáhajú tuzemské a zahraničné vedecké podujatie, ktorých sa zúčastňujú aj pracovníci PF UJS. O bohatej publikačnej činnosti svedčia publikácie z minulých rokov, medzi ktorými sa nachádzajú monografie, učebnice, zborníky, atď.
................................................................................................................................................
Názory našich študentov...
László Bese I. ročník magisterského štúdia Pedagogická fakulta Matematika - Dejepis
Príčinami môjho rozhodnutia, prečo som si zvolil Univerzitu J. Selyeho, boli predovšetkým osobné. Z iného hľadiska ma veľmi potešilo, že na Pedagogickej fakulte vznikla Katedra dejepisu a preto som si mohol vybrať aprobáciu, ktorá uspokojí moje záujmy.
Začiatočné obavy rýchlo pominuli; univerzita prekonala moje očakávania. Presvedčil som sa, že moji vysokoškolskí učitelia sú dobrými odborníkmi, že nám odovzdávajú hodnotné vedomosti.
Podľa mňa najväčším pozitívom je to, že naša univerzita je pomerne mladá inštitúcia. Je tu priestor pre nové myšlienky, nápady. Neobmedzujú nás obyčaje, zastaralé systémy. Samozrejme, niekedy práve chýbajúce tradície znamenajú prekážku, aj keď to znamená výzvu pri vytváraní nových tradícií.
................................................................................................................................................
Tamara Hykeš II. ročník magisterského štúdia Pedagogická fakulta Matematika - Maďarský jazyk a literatúra
Ako Maďarku žijúcu na Slovensku bolo pre mňa vždy dôležité, aby som svoje štúdium mohla absolvovať vo svojom materinskom jazyku. Táto myšlienka ma viedla aj vtedy, keď som si vo štvrtom ročníku gymnázia musela vybrať vhodnú vysokú školu. Vtedy len ročná Univerzita J. Selyeho mi ponúkala práve túto možnosť: študovať po maďarsky na Slovensku.
Pre mňa najväčším pozitívom je to priateľské prostredie, ktoré ma obklopuje už od prvej chvíle. V našej univerzitnej spoločnosti skoro každý pozná každého, čo vytvára prostredie keď dosiahnutým úspechom sa teší každý – študenti rovnako ako profesori.
Keby som sa mala rozhodnúť znova, zvolila by som tú istú inštitúciu. Dôvod je naozaj jednoduchý: počas štyroch rokoch strávených na UJS som sa cítila naozaj vynikajúco. Učila som sa od vynikajúcich odborníkov a študentský život bol plný nezabudnuteľných zážitkov.
|