|
 A Selye János Egyetem alapításával egyidőben, 2004 szeptemberében indult a Tanárképző Kar szervezett működése. Feladata a magyar tanítási nyelvű óvodák, alap- és középiskolák pedagógusainak a kor kívánalmainak megfelelő képzése.
A képzés jelenleg 8 bakkalaureátusi, ill. magiszteri szintre akkreditált szakon zajlik. Ezek a következők: - óvó- és tanítóképzés - tanárképzés: magyar nyelv és irodalom, szlovák nyelv és irodalom, angol nyelv és irodalom, német nyelv és irodalom, matematika, informatika, történelem
A felvételt nyert hallgatók többsége számára biztosítva van a kollégiumi ellátás, a felkészüléshez komoly segítséget jelent a több mint 100 000 kötetes egyetemi könyvtár.
Az oktatás sajátos, az élet diktálta és kereslet-függő megoldásait a Selye János Egyetem Comenius Pedagógiai Intézetének programjában tudjuk érvényesíteni. Az Intézet elsődleges feladata a továbbképzések, nyári egyetemek, kvalifikációs vizsgák megszervezése, kivitelezése. A tudományos kutatási tevékenységet az egyetem kutatóintézete koordinálja.
A tanszékek oktatói részt vesznek különböző hazai és külföldi kutatási feladatokban.
A szakmai/tudományos kapcsolattartást elősegítik és hasznossá teszik mind a belföldi, mind a külföldi nemzetközi tudományos rendezvények, amelyeken gyakran részt vesznek a kar oktatói. Eredményes és gazdag publikációs tevékenységről tanúskodnak az elmúlt évek kiadványai, amelyek között találunk monográfiát, tankönyvet, ill. tanulmánykötetet.
................................................................................................................................................
Íme, néhány hallgatói vélemény...
Bese László Mgr. I. évfolyam Tanárképző Kar Matematika - Történelem
Döntésemnek, hogy a Selye János Egyetemre jelentkezzem, elsősorban személyes, családi okai voltak. Másrészt pedig nagyon örültem neki, hogy létrejött a Tanárképző Karon a történelem tanszék, és egy olyan szakot választhattam magamnak, ami valóban kielégíti az érdeklődésemet.
A kezdeti bizonytalanság gyorsan elmúlt, várakozásaimat felülmúlta az egyetem. Hamar megtapasztaltam, hogy választott szakpárosításom tanárai szakmailag magas színvonalat képviselnek, hogy értékes és használható tudást adnak át nekünk.
A legnagyobb pozitívumot abban látom, hogy fiatal az intézmény. Lehetőség van új dolgokat kitalálni, új ötletekkel előállni, nem kötnek gúzsba a régi megszokások, elavult rendszerek. Persze néha pont ez jelenti az akadályt, hogy hiányoznak a hagyományok, ugyanakkor viszont kihívás is az új hagyományok megteremtése.
................................................................................................................................................
Hykeš Tamara Mgr. II. évfolyam Tanárképző Kar Matematika - Magyar nyelv és irodalom
Szlovákiai magyarként mindig nagyon fontos volt számomra, hogy tanulmányaimat az anyanyelvemen végezhessem. Amikor negyedikes gimnazistaként felsőoktatási intézményt kellett választanom, ugyanez a gondolat vezérelt. Az akkor még csak egy éves SJE éppen azt kínálta számomra, amit kerestem: Szlovákiában anyanyelvemen tanulni.
Számomra a leginkább pozitív tulajdonsága az a barátságos hangulat, amelyet az első pillanattól fogva érzek. Egyetemi közösségünkben szinte mindenki ismer mindenkit, és ez olyan környezetet teremt, ahol a kemény munka gyümölcsének együtt örül mindenki – tanár és diák egyaránt.
Ha újra választanom kellene, egészen biztosan ugyanígy döntenék. Az ok pedig nagyon egyszerű: az itt eltöltött több mint négy év alatt nagyon jól éreztem magam. Kiváló szakemberektől tanulhattam, és rengeteg élménnyel lettem gazdagabb.
|